1. Apakah rumpai laut?
Sejenis tumbuhan herba yang tumbuh secara terapung di laut. Banyak
terdapat perairan timur sabah dan ia merupakan sebahagian daripada projek kerajaan
malaysia.
2. Apakah khasiat rumpai laut?
Untuk kecantikan kulit dan kesihatan dalaman, mengurangkan risiko
penyakit kronik kerana rumpai laut mempunyai banyak kandungan mineral yang
diperlukan badan manusia.
3. Apakah kesan sampingan jika ada?
Penternakan rumpai laut tidak menggunakan baja atau racun kimia. Ia
dibiarkan tumbuh sehinggga matang sebelum dituai. Rumpai laut yang telah dituai
akan dijemur atau stim sehingga kering, kemudian dijual.
4. Siapakah yang boleh ambil rumpai laut ini?
Lelaki
dan perempuan kecuali perempuan baru mengandung atau lepas bersalin dan
kanak-kanak bawah umur 2 tahun. Bagi kanak-kanak bawah 10 tahun, hadkan
pengambilan 1 ke 2 sudu sehari sahaja.
5. Kenapa rumpai laut berubah warna dan ada kristal putih?
Kristal putih adalah garam laut. Ianya akan hilang apabila dicuci.
Warna rumpai laut berubah mengikut proses pengeringan.
6. Apakah beza rumpai laut ungu dengan kuning?
Rumpai laut ungu lebih banyak khasiat berbanding rumpai laut
kuning kerana rumpai laut ungu diproses secara semulajadi. Rumpai laut kuning
diproses secara stim yang menyebabkan khasiatnya berkurangan.
7. Berapa lama rumpai laut mentah boleh bertahan?
Setahun lebih jika tidak bercampur dengan bahan luar atau cecair.
8. Apakah cara simpanan rumpai laut yang telah dimasak?
Mesti disimpan dalam peti ais untuk mengelakkan daripada basi atau
rosak.
9. Bagaimana rasa rumpai laut?
Tawar dan sedikit hanyir. Untuk kurangkan hanyir, rendam dengan
daun pandan atau masukkan daun pandan semasa memasak. Boleh juga direndam dengan
asam keping.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan