CARA PENGGUNAAN


PENYEDIAAN
  • Cuci beberapa kali.
  • Rendam semalaman.
  • Selepas direndam semalaman, rendam seketika dengan air asam jawa atau perahan limau nipis
  • Kemudian cuci lagi beberapa kali sehingga bersih.
  • Rebus dengan air biasa. 100 gram dengan 2 atau 2.5 liter air.
  • Masak dengan api perlahan
  • Kacau sehingga rumpai laut hancur selama lebih kurang 20 ke 40 minit.
  • Biarkan kolagen sejuk dan simpan di dalam peti ais.


CARA GUNA (DALAMAN)
  • Masukan 2 ke 3 sudu kolagen ke dalam minuman.
  • Amalkan 3 kali sehari. 

Jangan ambil minuman berkafein dan berkarbonat dan jangan ambil secara berlebihan kerana boleh menyebabkan sakit kepala dan sakit perut.



CARA GUNA (LUARAN)
  • Tapis rebusan rumpai laut untuk mendapatkan patinya
  • Gunakan pati yang ditapis tadi untuk disapu dimuka sebagai masker.
  • Biarkan sehingga kering dan cuci.
  • Amalkan 3 kali sehari. 

Boleh disapu di mana-mana anggota badan. Berkesan untuk melicinkan dan melembutkan kulit serta menghapuskan jerawat.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan